Munasarjasyöpä

Munasarjasyöpä syntyy munasarjojen kudoksen terveiden ja hyvänlaatuisten solujen alkaessa muuttua pahanlaatuisiksi. Munasarjasyöpä on naisten neljänneksi yleisin syöpä, se todetaan Suomessa noin 600 naisella vuosittain. Vaara sairastua tähän tautiin lisääntyy iän karttuessa, mutta sitä esiintyy joskus nuorillakin.

NORDCAN-tilasto syövän esiintyvyydestä Suomessa: Munasarjasyöpä

 

Naisilla on kaksi munasarjaa, jotka ovat mantelin kokoisia. Kummassakin munasarjassa on yli 100 000 munasolua. Naisilla, joilla on kuukautiset, munasarjoista irtoaa joka kuukausi yksi munasolu. Solun irtoaminen tapahtuu kuukautiskierron keskivaiheilla, ja se on edellytys raskaaksi tulemiselle. Munasarjoista erittyy myös tärkeitä hormoneja, jotka vaikuttavat kehitykseen ja naisellisiin ominaisuuksiin.

Hyvänlaatuiset kasvaimet ovat munasarjoissa melko yleisiä - vain 15 % niistä on pahanlaatuisia. Kasvaimen pahanlaatuisuuden riski kasvaa naisen iän myötä. Munasarjoissa esiintyy myös ns. borderline kasvaimia, jotka sijoittuvat hyvän- ja pahanlaatuisen välimaastoon.

Oireet

Varhaisvaiheessa munasarjasyöpä voi olla oireetonkin, mutta yleensä se aiheuttaa oireita. Näitä ovat vatsan turvotus, täyteläisyys tai paineoireet ja maha- tai alaselkäkipu. Samanlaisia oireita liittyy myös pidemmälle edenneeseen tautiin, jossa usein on myös suoliston toiminnan häiriöitä, tihentynyttä virtsaamistarvetta, ruokahaluttomuutta, laihtumista ja väsymystä. Vatsan turpoaminen johtuu nesteen keräytymisestä vatsaonteloon tai kasvaimen kasvusta.

Munasarjasyöpä on valitettavasti salakavala sairaus. Se aiheuttaa epämääräisiä vatsaoireita, ja se huomataankin usein vasta myöhäisessä vaiheessa. Yli puolella potilaista sairaus on toteamishetkellä ehtinyt levitä muihin elimiin. Toistaiseksi ei ole löydetty sellaista seulontamenetelmää, jolla sairaus voitaisiin havaita varhaisvaiheessa.

Syitä

Munasarjasyövän syitä ei tunneta tarkasti. Suojaavia tekijöitä on havaittu useitakin. Ehkäisypillerien käyttö ja raskaudet pienentävät sairastumisvaaraa. Ajatellaan, että e-pillereiden vaikutusmekanismi eli munasolun irtoamisen estäminen ja vastaava tilanne raskausaikana suojelee munasarjaa. Myös sterilisaatiolla on suojaavaa vaikutusta ilmeisesti monestakin tekijästä johtuen.

On arvioitu, että 5-10 % suomalaisten munasarjasyövistä on periytyviä. Riskiryhmään kuuluvat ne naiset, joiden suvussa esiintyy munasarjasyöpäoireyhtymä, rinta- ja munasarjasyöpäoireyhtymä (BRCA1- tai BRCA2-geenimutaatio) tai periytyvä paksusuolioireyhtymä (HNPCC).

Naisille, joiden suvuissa on periytyvää munasarjasyöpäalttiutta, suositellaan vuosittaista gynekologista tutkimusta. Tutkimuksina käytetään tällöin emättimen kautta tehtävää ultraäänitutkimusta eli kaikukuvausta ja veren CA 125 merkkiainepitoisuuden määritystä. Harkinnan mukaan potilaille suositellaan munasarjojen poistoa sen jälkeen, kun lapset on hankittu tai viimeistään 35-40-vuotiaana, koska näiden sukujen naisista jopa puolet sairastuu elämänsä aikana.

Tutkimukset

Munasarjasyöpä löytyy usein gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Lääkäri tekee aluksi kaikututkimuksen, jossa saadaan käsitys munasarjojen tilasta. Tutkimus tehdään emättimen kautta. Munasarjoissa esiintyy usein myös hyvänlaatuisia kystoja eli rakkulakasvaimia, joista osaa häviää itsestään seurannan aikana.

Jos kaikututkimuksen löydös on epäilyttävä, tulisi jatkotutkimukset ja mahdollinen leikkaus tehdä syövän hoitoon erikoistuneessa sairaalassa. Leikkauksessa kaikki syöpäkudos pyritään poistamaan ja levinneisyyden määrittäminen perustuu leikkauksessa tehtyihin havaintoihin ja otettuihin näytteisiin.

Munasarjasyövän levinneisyyttä tutkitaan lisäksi keuhkojen röntgenkuvalla ja maksan kaikukuvauksella. Tarvittaessa kuvataan vielä suolistoa ja virtsateitä.

Verinäytteestä tutkitaan ns. kasvainmerkkiaineet, jotka ovat kasvainsolujen vereen erittämiä aineita (CA 125, TATI ym.). Merkkiainepitoisuutta voidaan käyttää hyväksi hoidon tuloksellisuuden arvioinnissa ja myös myöhemmässä vaiheessa sairauden seurannassa. Jos hoito tehoaa hyvin, syöpäsolujen määrä vähenee ja vastaavasti merkkiainepitoisuus laskee.

Tietoa, tukea ja neuvoja munasarjasyöpään liittyenPäivitetty 14.3.2005