Kohdunkaulan syöpä

Kohdunkaulan syöpä saa tavallisesti alkunsa, kun kohdunkaulan limakalvon normaalit solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Tällaisilla syövillä on selkeä esivaihe, joka voidaan löytää kohdunkaulasta otetun solunäytteen avulla (Papa-näyte). Suurin osa kohdunkaulan syövistä saa alkunsa kohdunsuun pintasolukosta (levyepiteelikarsinooma), mutta joskus kohdunkaulan syöpä alkaa kohdunkaulan rauhassoluista. Tällaista syöpää kutsutaan adenokarsinoomaksi. Se näkyy Papa-näytteessä vain osalla potilaista.

Vuosittain Suomessa todetaan noin 150 kohdunkaulan syöpää. Kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus on maassamme pieni 1960-luvulla aloitettujen, valtakunnallisten joukkotarkastusten eli papa-seulontojen ansiosta.

NORDCAN-tilasto syövän esiintyvyydestä Suomessa: Kohdunkaulan syöpä

 

Kohtu on päärynän muotoinen elin, jonka sisällä hedelmöityneestä munasolusta kehittyy sikiö. Kohtu muodostuu kahdesta osasta: ylempänä olevasta kohdunrungosta ja alempana olevasta kohdunkaulasta. Kohdun seinämässä on puolestaan kolme kerrosta: sisimpänä kohdun limakalvo, keskellä kohtulihas ja uloimpana vatsakalvo.

Kohdunkaulan syöpä todetaan tyypillisesti 30–44-vuotiailla naisilla. Lähes puolet kaikista tapauksista todetaan alle 45-vuotiailla. Myös tätä vanhemmilla esiintyy kohdunkaulan syöpää. Kolmannes kaikista kohdunkaulan syövistä löydetään yli 60-vuotiailta. Suurin osa kohdunkaulan syöpään sairastuneista paranee, jos tauti todetaan varhaisvaiheessa. Edenneissä kasvaimissa ennuste ei ole yhtä hyvä.

Aiheuttajat

Virustartunnat ovat keskeinen tekijä kohdunkaulan syövän synnyssä. Papilloomavirus (HPV) on yleinen kohdunkaulassa infektioita aiheuttava virus. Papilloomaviruksen aiheuttama tulehdus on kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä. Ilman sitä ei synny kohdunkaulan syöpää. Ihmisen papilloomavirusta löytyy yli 90 prosentissa kohdunkaulan syövän kasvainnäytteistä.

Arvioiden mukaan 80 prosenttia ihmisistä altistuu elämänsä aikana papilloomavirukselle, mutta valtaosalla infektio häviää aiheuttamatta muutoksia. HPV-infektiot leviävät pääosin seksuaalisessa kanssakäymisessä, ja niitä ilmenee eniten 20–25-vuotiailla.

Yksin papilloomavirus ei kuitenkaan pysty aiheuttamaan syöpää. Muita kohdunkaulan syövän vaaraa suurentavia tekijöitä ovat nuorena aloitetut yhdynnät sekä lukuisat sukupuolikumppanit, tupakointi, diabetes, verenpainetauti, synnyttämättömyys ja ylipainoisuus. Kohdunkaulan syövän kaikkia aiheuttajia ei tunneta.

Suojaavat tekijät

HPV-infektiota voidaan estää HPV-rokotteella. Rokote tehoaa parhaiten, kun se otetaan ennen seksin aloittamista. HPV-rokote on nykyisin osa kansallista rokoteohjelmaa, ja se annetaan kuudesluokkalaisille tytöille. Kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään Cervarix-rokotetta.

HPV-rokote (THL) >>

Kohdunkaulan syövältä suojaa myös säännöllinen Papa-seulontaan osallistuminen. Papa-tutkimuksessa löydettyjä solumuutoksia hoitamalla voidaan ehkäistä esiastemuutosten eteneminen pahanlaatuisiksi. Kaikkia kohdunkaulan syöpiä ei kuitenkaan kyetä ehkäisemään joukkotarkastuksilla, sillä osassa tapauksia syöpää edeltävä esivaihe on hyvin lyhytkestoinen tai muuttuneita soluja ei näy Papa-näytteessä.

Kohdunkaulan syövän seulonta >>

Lue lisää

Kohdunkaulan syövän oireet ja tutkimukset >>
Kohdunkaulan syövän luokittelu >>
Kohdunkaulan syövän hoito >>
Kohdunkaulan syövän seuranta, uusiutuminen ja ennuste >>

Tietoa, tukea ja neuvoja kohdunkaulan syöpään liittyen

  • Syöpäjärjestöjen valtakunnalliseen, maksuttomaan neuvontapalveluun voi ottaa yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse ja chat-neuvonnan kautta. Kysymyksiin vastaavat neuvontahoitajat, jotka ovat syöpään erikoistuneita terveyden- ja sairaanhoitajia.
    Yhteystiedot ja päivystysajat >>
  • Suomen Syöpäpotilaat ry on julkaissut oppaan gynekologista syöpää sairastaville.
    Gynekologisen syöpäpotilaan opas >>

 

Lähteet

Grénman S, Leminen A. Kohdunkaulasyöpä. Kirjassa: Joensuu H, Roberts PJ, Kellokumpu-Lehtinen P-L, Jyrkkiö S, Kouri M, Teppo L, toim. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2013, s. 629–633.

Kohdunkaulan syöpä. Lääkärikirja Duodecim, päivitetty 22.10.2014 [online]. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

 

Päivitetty 29.4.2015