Kohdunkaulan syöpä

Kohtu on päärynän muotoinen elin, jonka sisällä hedelmöittyneestä munasolusta kehittyy sikiö. Kohdunkaula yhdistää kohdun emättimeen. Kohdunkaulan syöpä saa alkunsa kohdunkaulan limakalvon normaalien solujen alkaessa muuttua pahanlaatuisiksi.

NORDCAN-tilasto syövän esiintyvyydestä Suomessa: Kohdunkaulansyöpä

 

Valtaosa (80 %) kohdunkaulan syövistä on lähtöisin limakalvon pintaa päällystävästä kerroksesta. Näitä kutsutaan levyepiteelisyöviksi ja niillä on selkeä esivaihe, joka voidaan löytää kohdunkaulasta otetun solunäytteen avulla (Papa-näyte). Toinen syöpätyyppi, adenokarsinooma, on onneksi selvästi harvinaisempi. Se on lähtöisin kohdunkaulakanavan rauhassoluista, ja se näkyy Papa-näytteessä vain osalla potilaista.

Kohdunkaulan syöpään sairastuu Suomessa vuosittain 160 naista. Kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus on maassamme pieni lähinnä valtakunnallisten joukkotarkastusten eli papa-seulontojen takia. Papa-tutkimuksessa löydettyjä solumuutoksia hoitamalla voidaan ehkäistä muutosten muuttuminen pahanlaatuisiksi. Kaikkia kohdunkaulan syöpiä ei kuitenkaan kyetä ehkäisemään joukkotarkastuksilla, sillä osassa tapauksia syöpää edeltävä esivaihe on liian lyhytkestoinen. Potilaiden keski-ikä taudin toteamishetkellä on noin 60 vuotta.

Vaaratekijät ja ennaltaehkäisy

Kohdunkaulan syövän vaaraa suurentavat nuorena aloitetut yhdynnät sekä useat omat tai partnerin sukupuolikumppanit, tupakointi, diabetes, verenpainetauti, synnyttämättömyys ja ylipainoisuus.

Virustartunnat ovat keskeinen tekijä kohdunkaulan syövän synnyssä. Papilloomavirus (HPV) on yleinen kohdunkaulassa infektioita aiheuttava virus ja se liittyy syövän esiasteisiin. Ihmisen papilloomavirusta löytyy yli 90 %:ssa kohdunkaulan syövän kasvainnäytteistä.

Yksin HPV ei kuitenkaan pysty aiheuttamaan syöpää. Muilla lisätekijöillä, kuten esimerkiksi tupakoinnilla ja herpesryhmän viruksilla, on merkitystä kohdunkaulan syövän synnyssä.

Oireet

Kohdunkaulan syöpä on usein alkuvaiheessa oireeton. Siksi naisten tulisi käydä Papa-kokeessa 2-3 vuoden välein, jotta mahdolliset solukuvan muutokset voidaan havaita.

Kohdun kaulaosan syövän oireita ovat verestävä tai ruskehtava valkovuoto tai verenvuoto muulloin kuin kuukautisten aikana. Joissakin tapauksissa saattaa ilmetä yhdynnän jälkeistä verenvuotoa.

Tutkimukset

Kohdunkaulan syöpä löydetään yleensä Papa- eli irtosolututkimuksen avulla, jossa naisen kohdunkaulakanavasta otetaan solunäyte. Näytteenottaja rapsuttaa puulastoilla solunäytteet emättimen pohjukasta ja kohdunnapukasta sekä ottaa näytteen pienellä harjalla kohdunkaulasta. Näytteen ottaminen ei varsinaisesti satu, jonkinlaista painetta voi tuntua. Solut tutkitaan mikroskoopissa, jotta saadaan selville niiden luonne.

Irtosolututkimuksen solulöydökset luokitellaan perinteisesti seuraavasti:

 • L 0: riittämätön tai epäonnistunut näyte
 • L I: normaali solukuva
 • L II: hyvänlaatuinen solukuvan muutos, joka yleensä aiheutuu tulehduksesta. Uusi näyte on tarpeen 3-6 kuukauden kuluttua tai tulehduksen hoidon jälkeen
 • L III: syövän esiasteeseen viittaavia tai luonteeltaan epäselviä solumuutoksia
 • L IV: syövän esi- tai varhaisvaiheeseen viittaavia solumuutoksia tai vahva epäily syövästä
 • L V: pahanlaatuisia soluja

Bethesda-luokitus

Perinteistä Papa-luokitusta on syrjäyttämässä ns. Bethesda-luokitus, jossa otetaan huomioon näytteen laatu, luokitellaan muutoksen luonne ja annetaan siitä sanallinen kuvaus.

Merkittävää on HPV-muutosten ja lievän limakalvon pintakerroksen kasvuhäiriön (dysplasia) yhdistäminen: löydös määritellään lieväksi limakalvon sisäiseksi muutokseksi (Lievä SIL, low grade squamous intraepithelial lesion).

Keskivaikea ja vaikea limakalvon pintakerroksen kasvuhäiriö ja limakalvon pintakerrokseen rajoittunut syöpä (carcinoma in situ) on yhdistetty ja määritellään vahvaksi limakalvon sisäiseksi muutokseksi (vahva SIL, high grade squamous intraepithelial lesion).

Mikäli Papa-näytteestä löytyy tällaisia muutoksia, suoritetaan kohdunkaulan tähystys (kolposkopia) ja otetaan näytepaloja mahdollisilta poikkeavilta alueilta. Patologi tutkii kasvainkudoksen mikroskooppisesti. Jos todetaan lievä muutos, riittää seuranta. Jos muutos on vaikeampi, se hoidetaan. Mikäli löytyy syöpä, patologi määrittelee sen tyypin, kasvun syvyyssuunnassa ja mahdollisen kasvun kohdunkaulan imuteihin tai verisuoniin.

Tietoa, tukea ja neuvoja kohdunkaulan syöpään liittyen

 • Syöpäjärjestöjen valtakunnalliseen, maksuttomaan neuvontapalveluun voi ottaa yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse ja chat-neuvonnan kautta. Kysymyksiin vastaavat neuvontahoitajat, jotka ovat syöpään erikoistuneita terveyden- ja sairaanhoitajia.
  Yhteystiedot ja päivystysajat >>
 • Maakunnallisilla syöpäyhdistyksillä on neuvontapalveluja, joista saa parhaiten tietoa suoraan yhdistyksiltä.
  Yhteystiedot >>
 • Gynekologista syöpää sairastaville on luotu oma potilasverkosto, jossa he voivat tutustua toisiinsa ja saada ajanmukaista tietoa sairaudestaan. Suomen Syöpäpotilaat koordinoi verkostoa. Lisää tietoa verkostosta >>