Kilpirauhassyöpä

Kilpirauhassyöpä syntyy, kun kilpirauhasen terveet ja hyvänlaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Vuosittain löydetään noin 450 uutta kilpirauhassyöpää.

NORDCAN-tilasto syövän esiintyvyydestä Suomessa: Kilpirauhassyöpä

Suurin osa sairastuneista on naisia. Kilpirauhasen syöpä on naisilla jopa neljä kertaa yleisempi kuin miehillä. Kilpirauhassyövät ovat pääosin työikäisten sairauksia: yleisimpiin kilpirauhassyöpätyyppeihin sairastutaan keskimäärin 40–45-vuotiaana. Papillaarista kilpirauhassyöpää löydetään melko usein myös nuorilta naisilta.

Kilpirauhassyövässä tunnetaan erilaisia kudostyyppejä. Yleisin kilpirauhassyövän tyyppi on papillaarinen kilpirauhassyöpä. Se on myös vaarattomin. Toiseksi yleisin on follikulaarinen kilpirauhassyöpä. Selvästi harvinaisempi on medullaarinen kilpirauhassyöpä. Kilpirauhassyövät ovat yleensä hyvin erilaistuneita ja niiden ennuste on hyvä. Noin viidennes kilpirauhassyövistä on erilaistumattomia eli anaplastisia.

Kilpirauhanen on kaulan alaosassa oleva, kahdesta rauhaslohkosta koostuva elin. Toinen lohko on kaulanoikealla ja toinen vasemmalla puolella. Kilpirauhanen tuottaa tyroksiini-nimistä hormonia, jota tarvitaan elimistön normaaliin toimintaan. Tämän hormonin eritystä säätelee puolestaan aivolisäkkeestä erittyvä TSH-niminen hormoni.

Aiheuttajat

Kilpirauhassyövän aiheuttajia ei tunneta, eikä elintavoilla voida nykytiedon mukaan vaikuttaa sairastumiseen. Se kuitenkin tiedetään, että kaulan alueelle annettu sädehoito ja ionisoiva säteily suurentavat kilpirauhassyövän riskiä. Sairaus puhkeaa vasta useiden vuosien tai vuosikymmenien kuluttua altistuksesta.

Kilpirauhassyövän perinnöllisyys

Perinnöllinen kilpirauhassyöpä on harvinainen. Tiettyihin medullaarisiin kilpirauhassyöpiin saattaa kuitenkin liittyä perinnöllinen alttius sairastua, mutta nämä syövät ovat harvinaisia.

Syöpäjärjestöjen periytyvyysneuvonta >>

Lue lisää

Kilpirauhassyövän oireet ja tutkimukset >>
Kilpirauhassyövän luokittelu >>
Kilpirauhassyövän hoito >>
Kilpirauhassyövän seuranta, uusiutuminen ja ennuste >>

Tietoa, tukea ja neuvoja kilpirauhassyöpään liittyen

  • Syöpäjärjestöjen jäsenyhdistys Suomen Syöpäpotilaat ry on julkaissut oppaan kilpirauhassyöpää sairastaville.
    Kilpirauhassyöpäpotilaan opas >>
  • Syöpäjärjestöjen valtakunnalliseen, maksuttomaan neuvontapalveluun voi ottaa yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse ja chat-neuvonnan kautta. Kysymyksiin vastaavat neuvontahoitajat, jotka ovat syöpään erikoistuneita terveyden- ja sairaanhoitajia.
    Yhteystiedot ja päivystysajat >>

 

Lähteet

Mäenpää H, Arola J, Heiskanen I, Schalin-Jäntti C. Kilpirauhasen syöpä. Kirjassa: Joensuu H, Roberts PJ, Kellokumpu-Lehtinen P-L, Jyrkkiö S, Kouri M, Teppo L, toim. Syöpätaudit. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2013, s. 659–71.

Javanainen M, Mäenpää H. Kilpirauhassyöpäpotilaan opas. Helsinki: Suomen Syöpäpotilaat ry, 2013.

 

Päivitetty 28.4.2015.