HPV-rokote

Mikä on HPV-rokote?

Papilloomaviruksen aiheuttama tulehdus on kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä. Ilman sitä ei synny kohdunkaulan syöpää. Myös osa ulkosynnyttimien, emättimen, siittimen, peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syövistä johtuu HPV-tulehduksesta.

HPV- rokotteita on kaksi: Gardasil ja Cervarix. Gardasilin kohteena ovat virustyypit 6, 11, 16 ja 18. Cervarix on kehitetty virustyyppejä 16 ja 18 vastaan.

Rokotteet ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi. HPV-rokote ehkäisee lähes kaikki HPV-tyyppien 16 ja 18 aiheuttamat kohdunkaulan syövän vaikeat esiasteet. Rokotteet suojaavat jossakin määrin muiltakin syöpää aiheuttavilta HPV-tyypeiltä. Tätä kutsutaan ristisuojaksi. HPV-rokotteet eivät kuitenkaan tehoa kaikkiin HPV-tyyppeihin, eikä nykyisillä rokotteilla voida hoitaa jo syntyneitä HPV-tartuntoja.

HPV-rokote on lähes kaikissa Euroopan maissa osa kansallista rokotusohjelmaa. Suomessakin se on otettu mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan (STM:n asetus 410/2013) ja rokotukset käynnistyvät marraskuussa 2013.  

Miksi rokote pitäisi ottaa?

Kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä on HPV-tulehdus. Syöpä kehittyy hitaasti virusten aiheuttamien esiastemuutosten kautta.  Syövän kehittyminen vie vuosia tai vuosikymmeniä. Rokote estää tehokkaasti papilloomavirustartuntoja, solumuutoksia ja kohdunkaulan syövän vaikeita esiasteita. Rokote ehkäisee myös emättimen ja ulkosynnytinten syövän esiasteita.

HPV -rokotteen merkitys on suurin maissa, joissa ei ole kohdunkaulan syövän seulontaa tai mahdollisuutta aloittaa seulontoja. Suomessa seulonta on todistetusti tehokasta. Se aloitettiin jo 1960-luvulla, minkä jälkeen se on vähentänyt kohdunkaulan syöpiä 80 prosenttia seulontaa edeltävästä ajasta. Nuorille, alle 35-vuotiaille naisille tehdään kuitenkin Suomessa tällä hetkellä paljon kohdunkaulan syövän esiastehoitoja. HPV-rokotteen toivotaankin vähentävät erityisesti nuorten naisten kohdunkaulan syöpiä sekä niiden esiastehoitoja.

Kohdunkaulan syövän seulonta perustuu ajatukseen, että toteamalla ja hoitamalla esiasteet varhaisessa vaiheessa, syövän syntyminen voidaan estää. Samalla perusteella voidaan olettaa, että rokote, joka ehkäisee tehokkaasti esiasteita estää myös tehokkaasti syöpää. Suoraa tietoa rokotteen vaikutuksista syövän ilmaantuvuuteen ei vielä ole.

Miten yleisiä HPV-tulehdukset ovat?

Kahdeksan kymmenestä ihmisistä saa HPV-tulehduksen jossain elämänsä vaiheessa. Useimmiten se menee huomaamatta ohi, sillä yhdeksän kymmenestä paranee itsestään. Eniten tulehduksia ja solumuutoksia aiheuttavat HPV-tyypit 16 ja 18. Kaikkiaan on olemassa yli sata erilaista HPV-virusta, joista varmuudella ainakin 12 voi aiheuttaa solumuutoksia ja syöpää.

Kuka voi ottaa rokotteen?

Kuka tahansa alle 26-vuotias voi ottaa rokotteen. Rokote tehoaa parhaiten, kun se annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista. Ne, jotka eivät ole oikeutettuja saamaan HPV-rokotetta osana kansallista rokoteohjelmaa, voivat ostaa sen lääkärin reseptillä apteekista.

Onko rokotteissa valinnanvaraa ja vaihtoehtoja?

Rokotteita on tällä hetkellä kaksi: Cervarix ja Gardasil. Gardasilin kohteena ovat papilloomavirustyypit 6, 11, 16 ja 18. Cervarix on kehitetty virustyyppejä 16 ja 18 vastaan. Kansalliseen rokoteohjelmaan on tarjouskilpailun perusteella valittu Cervarix -rokote.

Miten rokote toimii?

Rokote aiheuttaa ihmisen oman immuunivasteen heräämisen, jolloin syntyy vasta-aineita rokotteen sisältämille HPV-tyyppien malleille. Rokote ei sisällä eläviä viruksia. Vasta-aineet suojaavat HPV-tulehdukselta, mutta eivät paranna jo olemassa olevaa tulehdusta tai sen aiheuttamia solumuutoksia. Kyseessä on siis ehkäisevä, ei parantava rokote.

Rokotteesta ei kuitenkaan ole haittaa, vaikka HPV-tartunnan olisi ehtinyt jo saada.

Miten kauan rokotuksen antama suoja kestää?

Rokotussuoja kestää ainakin 10 vuotta. Toistaiseksi tehosterokotuksen tarvetta ei ole osoitettu.

Kun rokote on otettu, tarvitseeko enää käydä papa-kokeissa?

Kohdunkaulan syövän seulontaan tulee osallistua, vaikka olisi saanut HPV-rokotteen. Rokote ei suojaa kaikilta virustyypeiltä, eikä se tehoa jo olemassa oleviin virustartuntoihin tai solumuutoksiin. Rokote ei korvaa seulontoja.

Suomessa kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan kutsutaan kaikki 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein.

Lisätietoa tältä sivustolta:

Lisätietoa muualta verkosta:


Päivitetty 25.10.2013