Suolistosyövän seulonta

Suolistosyövällä tarkoitetaan paksu- ja peräsuolen syöpiä. Ne ovat eturauhas- ja rintasyövän jälkeen yleisimpiä syöpätauteja Suomessa. Valtaosa suolistosyövistä todetaan yli 60-vuotiailla. Joukkotarkastuksella eli seulonnalla on mahdollista löytää piilevä syöpä varhaisessa vaiheessa.

Suolistosyövän joukkotarkastus käynnistyi Suomessa tutkimuksena syksyllä 2004. Tällä hetkellä tutkimusta jatketaan jo mukana olevissa kunnissa. Koko väestöön laajenemisesta päätetetään muutaman vuoden kuluttua.

Maksuttomaan seulontaan kutsutaan 60-69 -vuotiaita miehiä ja naisia, koska syöpä pyritään toteamaan siinä vaiheessa, kun se voidaan vielä parantaa. Seulonta perustuu itse kotona otettavaan ulostenäytteeseen.

Tarkista Joukkotarkasturekisterin sivustolta, onko kuntasi mukana suolistosyövän seulonnassa>>

Kysymyksiä suolistosyövän seulonnasta

Miksi suolistosyöpää kannattaa seuloa?
Suuri osa suolistosyövistä todetaan levinneessä vaiheessa, jolloin taudin ennuste on huono. Seulonnalla tauti voidaan todeta jo ennen oireiden ilmaantumista. Silloin tauti on suurella osalla parannettavissa.

Keitä seulotaan?
Alkuvaiheessa seulonta kohdennetaan niihin, jotka hyötyvät seulonnasta eniten Suomessa. Joukkotarkastukset kohdistetaan alussa 60-69-vuotiaisiin miehiin ja naisiin.

Miksi kaikki eivät saa seulontakutsua?
Seulonta aloitetaan ensin osassa kohdeväestöä ja laajennetaan vähitellen. Seulonnan alkuvaiheessa kutsuttavat valitaan syntymävuoden ja kotikunnan sisällä arpomalla. Ohjelman laajentuessa seulontakutsun saavat kaikki 60-69-vuotiaat kahden vuoden välein niissä kunnissa, jotka ovat mukana seulontaohjelmassa.

Voiko seulontaan ilmoittautua?
Seulontaan ei voi itse ilmoittautua. Seulonta perustuu väestöpohjaiseen ohjelmaan, johon sisältyy henkilökohtainen kutsu.

Mitä seulonta maksaa siihen osallistuvalle henkilölle?
Seulontatestin tekeminen on maksutonta. Mahdollisista jatkotutkimuksista osallistuja maksaa poliklinikkakäynnin tai terveyskeskusmaksun verran.

Miten seulonta tapahtuu?
Seulontatesti tehdään itse kotona. Vastaanottaja saa postitse testin ja ohjeet. Ulostenäyte kerätään kolmena perättäisenä päivänä siten, että ulostetta otetaan testitikulla kahdesta eri kohdasta ja sivellään pieni sively pahvisiin testikortteihin. Testikortit palautetaan postitse seulontakeskukseen.

Missä näytteet tutkitaan?
Suolistosyövän seulontakeskus on perustettu Pirkanmaan Syöpäyhdistykseen Tampereelle. Keskus vastaanottaa näytteet, tulkitsee testit ja postittaa vastauskirjeet. Lisäksi se ohjaa henkilöt, joiden ulostenäytteistä löytyy verta, kotikunnan terveyskeskukseen jatkotutkimuksia varten.

Mitä positiivinen testitulos merkitsee?
Noin kahdella henkilöllä sadasta testitulos on positiivinen eli ulosteen joukossa on piilevää verta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että hänellä on syöpä. Suurimmalla osalla piilevä veri johtuu esimerkiksi peräpukamista, suoliston tulehduksista tai hyvälaatuisesta polyypistä.

Millaisia ovat jatkotutkimukset?
Jos seulottavan henkilön yhdessäkin ulostekortissa todetaan verta, hänelle tehdään jatkotutkimuksena suoliston täydellinen tähystys (kolonoskopia).

Miksi on valittu ulosteen veritesti?
Se on toistaiseksi ainoa testi, jonka vaikuttavuus on pitävästi osoitettu. Lisäksi se on edullinen menetelmä, helppo postittaa ja sen analysointi on yksinkertaista.

Entä jos suoli toimii hitaasti ja näytteen ottaminen on hankalaa?
Jos ulostenäytettä ei saa kolmelta peräkkäiseltä päivältä, voi näytteen kerätä kolmelta peräkkäiseltä kerralta. Runsaskuituisesta ruokavaliosta on apua.

Tietoa, tukea ja neuvoja suolistosyöpään liittyen

  • Syöpäjärjestöjen valtakunnalliseen, maksuttomaan neuvontapalveluun voi ottaa yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse ja chat-neuvonnan kautta. Kysymyksiin vastaavat neuvontahoitajat, jotka ovat syöpään erikoistuneita terveyden- ja sairaanhoitajia.
    Yhteystiedot ja päivystysajat >>
  • Maakunnallisilla syöpäyhdistyksillä on neuvontapalveluja, joista saa parhaiten tietoa suoraan yhdistyksiltä.
    Yhteystiedot >>
  • Tietoa syövästä -osiossa kerrotaan tarkemmin suolistosyövästä. Lue lisää>>

Lisätietoja:

Joukkotarkastusrekisteri: suolistosyövän seulonta >>