Suojaudu säteiltä

Paras tapa suojata ihoa auringonvalon UV-säteilyltä on pysytellä poissa auringosta. Toiseksi paras tapa on peittää erityisesti aremmat ihoalueet sopivalla vaatetuksella ja käyttää lierillistä hattua.

Ohut puuvillapaitakin estää 90 prosenttia UV-säteilystä. Lierihattu suojaa kasvoja, korvia, nenää ja kaulaa. Erityisen tärkeää vaatetuksen käyttö on lapsilla, sillä heidän herkän ihonsa suojaaminen palamiselta on ensisijaista. Koko päivän ulkosalla viettävien tulisi pukeutua auringolta suojaaviin vaatteisiin ja hakeutua varjoon. Aurinkolasit suojaavat silmiä, ja erityisen tärkeää on suojata lasten silmät. Markkinoilla on myös tehokkaasti auringolta suojaavia UV-vaatteita.

Aurinkovoiteet eivät täysin suojaa säteilyltä

Aurinkovoiteet ovat hyvä keino täydentää vaatteiden ja varjon tarjoamaa suojaa. Oikein käytettynä voiteet voivat estää palamisen, mutta UV-säteilyltä ne eivät suojaa, eikä niillä saisi pidentää auringossaoloaikaa. Mitä kauemmin auringossa oleskelee, sitä suuremman annoksen haitallista UV-säteilyä saa, paloi tai ei.

Suojakerroin (SPF) kertoo aurinkovoiteen kyvystä estää UVB-säteilyn aiheuttamaa ihon palamista. Aurinkovoidetta tulisi levittää reilu kerros ennen ulosmenoa ja lisätä uusi kerros 15–30 minuutin auringossa oleskelun jälkeen. Lisäkerroksia tarvitaan myös uinnin, pyyhkeellä kuivaamisen tai hikoilun jälkeen. Voiteiden suojakertoimet perustuvat valmistajien mittauksiin suojasta, kun voidetta on levitetty paksu kerros. Jos voidetta on ohuempi kerros, jää suojavaikutus huomattavasti pakkauksessa ilmoitettua pienemmäksi.

Kannattaa valita aurinkovoide, joka suojakerroin on vähintään 30. Lapsille on hyvä valita heille suunniteltuja aurinkovoiteita.

Solarium ei turvallisempi

Solariumissa iho altistuu auringonvaloa selvästi enemmän UV-A-säteilylle ja ruskettuu nopeasti. UV-B-säteilyn ihoa paksuntava vaikutus puuttuu kuitenkin kokonaan ja siten syntynyt ohut rusketus suojaa selvästi huonommin kuin luonnollinen rusketus.

Solariumin käyttöä on syytä rajoittaa, koska kestorusketus ja ihon toistuva polttaminen lisäävät merkittävästi riskiä saada ihosyöpä. Alle 18-vuotiailta solariumin käyttö on Suomessa kielletty kokonaan.

Lisätietoja solariumista Säteilyturvakeskuksen sivuilta >>

Ihovauriot lopullisia

Auringonvalon aiheuttamaa ihon palamista hoidetaan pinnallisena palovammana oireenmukaisella hoidolla kuten viilentävällä kostealla kääreellä tai kevyellä, haihtuvalla emulsiovoiteella. Nämä voivat sisältää kutinaa lievittävää mentolia. Kipua voidaan hoitaa sisäisesti otettavalla tulehduskipulääkkeellä, kunnes elimistö itse rauhoittaa tilanteen.

Hoidolla ei pysty vaikuttamaan jälkikäteen palamisen aiheuttamiin soluvaurioihin. Niitä voi estää vain suojautumalla ja ehkäisemällä ihon palaminen.
 

Lisää tietoa auringolle altistumisen vaikutuksista:


Päivitetty 18.4.2013