Ydinkokeiden radioaktiivinen laskeuma ei lisännyt syöpää Lapissa

Kuva: Leena Soininen

 

Poronliha ja muut luonnontuotteet olivat 1950-ja 1960-luvuilla merkittävä säteilyn lähde ilmakehässä tehtyjen ydinasekokeiden radioaktiivisen laskeuman vuoksi. Runsaasti poronlihaa syövät poronhoitajat ja saamelaiset olivat eniten laskeumasta säteilyaltistusta saanut väestöryhmä. Uusi tutkimus osoittaa, ettei heillä ole muuta pohjoisen Suomen väestöä enempää syöpäsairauksia, eikä arvioitu kokonaissäteilyaltistus ollut yhteydessä lisääntyneeseen syöpäriskiin.

Erityisesti saamelaisilla syöpäilmaantuvuus on pieni, kolmanneksen alempi kuin muulla väestöllä. Säteilyyn liittyvien syöpien kuten leukemian, kilpirauhassyövän ja rintasyövän ilmaantuvuus ei liioin ole suurentunut. Pieni syöpäriski saattaa johtua esimerkiksi ravinnosta, muista elintavoista tai perintötekijöistä.

Marraskuussa 2010 julkaistun tutkimuksen tekijöitä ovat Päivi Kurttio, Taina  Ilus, Tua Rahola ja Anssi Auvinen Säteilyturvakeskuksesta ja Eero Pukkala Syöpärekisteristä.

Radiation doses from global fallout and cancer incidence among reindeer herders and Sami in Northern Finland. Occupational and Environmental Medicine 2010;67:737-743 doi:10.1136/oem.2009.048652