Syöpävaara hoidetun kohdunkaulan syövän esiasteen jälkeen

Kohdunkaulan syöpä voidaan kokonaan estää hoitamalla esiasteita. Suomessa tätä syöpää on ehkäisty tehokkaasti, sillä valtakunnallinen seulontaohjelma on ollut käynnissä 1960-luvulta. Esiasteita hoidetaan poistamalla muutoksia sisältävä solukko, jolloin jopa 99 prosenttia syöpätapauksista jää toteutumatta.

British Medical Journalissa marraskuussa 2005 julkaistiin tutkimus, jonka aineistona oli 7600 eteläsuomalaista esiasteiden muutoksien takia hoitoa saanutta naista,
painottaa seurannan tärkeyttä. Näillä naisilla oli näet muuta väestöä korkeampi vaara sairastua syöpään jopa 20 vuotta esiasteen hoidon jälkeen. Nyt julkaistu tutkimus oli ensimmäinen hoidettujen potilaiden kokonaisvaltainen syöpäseuranta.

Aiemmin on arvioitu, että hoitamattomana noin 30-40 % kohdunkaulan syövän vahvoista esiasteista kehittyisi syöväksi. Hoidettujen 7600 naisten keskuudessa ilmeni pitkäaikaisseurannassa vain 22 kohdunkaulan syöpää.
Papilloomavirukset ja tupakointi ovat kohdunkaulan syövän suurimmat riskitekijät. Kohdunkaulan syövän esiasteeseen sairastuneilla naisillakin oli suurentunut vaara sairastua keuhkosyöpään ja muihin tupakkasyöpiin. Papilloomaviruksiin liittyvä harvinaisten syöpien, kuten synnytyselinten syöpien, vaara oli myös suurentunut.

Tuloksilla on merkitystä mietittäessä uudenlaisten hoito- tai diagnostiikkatekniikoiden käyttöönottoa seurannoissa. Samalla on syytä pohtia, miten seurantaprosessissa saataisiin vähennetyksi naisten tupakointia.

Viite: Ilkka Kalliala, Ahti Anttila, Eero Pukkala, and Pekka Nieminen Risk of cervical and other cancers after treatment of cervical intraepithelial neoplasia: retrospective cohort study. BMJ 2005;331:1183-1185.