Monisynnyttäneisyys suojaa naisten syöviltä

Marianne Hinkulan väitöskirjatutkimuksessa Incidence of gynaecological cancers and overall and cause specific mortality of grand multiparous women in Finland (Oulun yliopisto, 2006), selvitettiin viidessä eri julkaisussa 87,000:n vähintään viisi lasta synnyttäneen suomalaisen naisen rintasyövän  ja gynekologisten syöpien ilmaantuvuutta ja kuolleisuutta lukuisiin eri syihin. Viisilapsisilla on noin 40 % pienempi riski sairastua rinta- kohdunrunko-osan tai munasarjasyöpään, mutta hivenen suurentunut riski sairastua kohdunkaulaosan syöpään. Varhainen ensisynnyttäneisyys suojaa rintasyövältä mutta lisää kohdun runko- ja kaulaosan syövän vaaraa.

Ison perheen lapset luistinradalla.

 

Viisilapsisten naisten yleiskuolleisuus oli 5% pienempi kuin muun naisväestön, mikä johtui erityisesti pienentyneestä kuolleisuudesta rinta-, kohdunrunko- ja munasarjasyöpään. Monisynnyttäjillä oli suurentunut kuolleisuus munuaissyöpään, sydän- ja verisuonisairauksiin ja diabetekseen.

Synnyttäneisyys siis suojaa hormonaalisesti aktiivisilta syöviltä mutta raskauksien myötä nouseva paino lisää diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa. Tämä tutkimus palkittiin lukuvuoden parhaana väestötieteellisenä opinnäytteenä kuolleisuus- ja terveystutkimuksen alalta.