Kliininen syöpäilmoitus

Ilmoitettavat kasvaimet

Rekisteriin ilmoitetaan kaikki pahanlaatuiset (invasiiviset) kasvaimet ja tilat, mukaan lukien ihon tyvisolusyövät (basalioomat) ja pahanlaatuiset veritaudit (myös myeloproliferatiiviset ja –dysplastiset taudit).
Myös vahva syöpäepäily tulee ilmoittaa, vaikka mikroskooppista vahvistusta ei saataisikaan.

Ilmoituslomake lähetetään myös seuraavista taudeista tai muutoksista, vaikka kyseessä ei kaikissa tapauksissa olisikaan varsinainen syöpätauti:

  • Aivojen, selkäytimen ja aivokalvojen osalta myös hyvänlaatuiset kasvaimet; myös aivohermoista lähtöisin oleva kallonsisäinen hyvänlaatuinen kasvain sekä selkäydinhermoista lähtöisin oleva intraduraalitilan hyvänlaatuinen kasvain
  •  Pintasyövät eli in situ -tasoiset syövät, paitsi iholta vain melanoma in situ
    • tähän sisältyy myös kohdunkaulan ja anogenitaalialueen korkea-asteinen levyepiteelileesio eli histologinen HSIL
  • Munasarjojen borderline-tuumorit
  • Virtsateiden välimuotoisen epiteelin neoplasiat

Kliinisellä ilmoituksella syöpärekisteriin kerätään tiedot uusista syövistä. Kysyttäviä tietokenttiä on rajoitetusti: ICD-10:n mukainen diagnoosi, toteamisaika ja -tapa, PAD, sekä levinneisyys. Kuolintodistustiedot saadaan Syöpärekisteriin Tilastokeskuksesta. (sähköinen kliininen lomake). Hoitotietoja varten on oma lomakkeensa sähköisessä palvelussa.

Syöpäpotilaan jälkitarkastuksesta lähetetään ilmoitus vain, jos todetaan olennaisesti uutta (esim. diagnoosi muuttuu tai tarkentuu).

Syöpäilmoitusten automaatista tiedonsiirtoa varten syöpärekisterin IT-rajapintoja ollaan parhaillaan uudistamassa. Ajantasaiset tiedot tulevista rajapinnoista, siirtotavoista sekä aikataulusta saat parhaiten osoitteesta systemsupport@cancer.fi. Rajapintojen valmistuttua määrittelyt julkaistaan tällä sivustolla. Tietokantamallit lomakkeille on julkaistu. Tietomäärittelyistä voit kysyä osoitteesta kysy@cancer.fi.

Tulostettava syöpäilmoitus lähetetään osoitteeseen Suomen Syöpärekisteri, Unioninkatu 22, 00130 Helsinki.

Päivitetty 26.4.2017
Sähköinen syöpäilmoitus
Tulostettava paperilomake