Syöpärekisteri

23.11.2016

Synnyttäneillä naisilla ei todettu muita naisia vähemmän suolistosyöpiä

Tuore British Journal of Cancer –lehdessä julkaistu tutkimus ei löytänyt yhteyttä äidin synnyttäneisyyden ja suolistosyöpään –paksusuolen syöpä ja peräsuolen syöpä– sairastumisen välillä.

Tutkimuksessa oli mukana 22 185 suolistosyöpään vuosina 1967–2013 sairastunutta äitiä ja 220 246 verrokkiäitiä Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta. Suomen aineisto alkoi vuodesta 1987, jolloin syntymärekisteri aloitti toimintansa. Tämän vuoksi Suomesta mukana oli selvästi vähemmän suolistosyöpään sairastuneita äitejä kuin muista Pohjoismaista.

Tutkimukset ovat jo pitkään osoittaneet, että vaihdevuosien hormonikorvaushoidon ja ehkäisypillerien kaltaisten hormonivalmisteiden käyttö pienentää sairastumisriskiä suolistosyöpään. Omat naishormonit eivät kuitenkaan aiemmissa tutkimuksissa yksiselitteisesti ole vähentäneet riskiä sairastua suolistosyöpään.

Kyseessä on kattavin tutkimusaineisto, vaikkakin tutkijoilla oli vain rajallisesti tietoa suolistosyövälle altistavista elintapohin liittyvistä tekijöstä. Näitä ovat esimerkiksi alkoholi, tupakka, ylipaino ja vähäinen fyysinen aktiivisuus. Tulos voi olla seurausta siitä, että synnyttäneisyys suojaa suolistosyövältä, mutta tunnetut riskitekijät kumoavat omien naishormonien suojaavan vaikutuksen. Tutkimus korostaakin sekoittavien tekijöiden merkitystä syövän riski- ja suojatekijöitä arvioitaessa.

Suomen Syöpärekisteri ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat vuodesta 2009 lähtien osallistuneet Pohjoismaiseen rekisteritutkimusyhteistyöhön, jossa hyödynnetään kattavia pohjoismaisia syntymä- ja syöpärekistereitä. Tutkimuksessa selvitetään raskauden ja synnytyksen sekä vastasyntyneen terveyden vaikutuksia äidin ja jälkeläisten myöhempään syöpäriskiin.

Tutkimuskonsortiota ovat pääasiallisesti rahoittaneet Yhdysvaltain syöpäinstituutti (NCI) ja Pohjoismainen syöpäunioni (NCU).

Lähde

Reproductive history and risk of colorectal

adenocarcinoma in parous women: a Nordic

population-based case–control study
 

Lisätietoja

Mika Gissler

tutkimusprofessori
puh. 029 524 7279
etunimi.sukunimi@thl.fi
 

Nea Malila

Syöpärekisterin johtaja
Suomen Syöpäyhdistys ry

puh. 050 3055730
etunimi.sukunimi@cancer.fi