Apurahat

Tuloksellinen syövän ehkäisy, varhainen toteaminen ja potilaan hoito pohjautuvat parhaaseen saatavissa olevaan tietoon. Korkealaatuista tieteellistä syöpätutkimusta on siis tuettava ja huolehdittava samalla siitä, että hakemukset, raportoinnit ja tilitykset käsitellään oikein.

Apurahoilla tuetaan tutkimustyötä

Syöpäsäätiö on perustettu vuonna 1948 syöpätautien tieteellisen tutkimuksen tukemista varten. 

Suomen Syöpäyhdistyksellä ja Syöpäsäätiöllä on tällä hetkellä viitisenkymmentä toimivaa rahastoa, joista tunnetuin on Tasavallan presidentti J.K. Paasikiven rahasto. Rahastoista jaetaan apurahoja joka vuoden marraskuussa yli sadalle tutkijalle tai tutkimusryhmälle.

Syöpäsäätiön lisäksi maakunnalliset syöpäyhdistykset tukevat tutkimusta. 2000-luvun alkupuolella Syöpäjärjestöt jakoi vuosittain 3 miljoonaa euroa syöpätutkimukseen, kunnes vuonna 2007 summa kohosi 3,7 miljoonaan euroon. Vuonna 2014 Syöpäsäätiö jakoi tutkimukseen jo 5,3 miljoonaa euroa.

Syöpäsäätiölle saapuvia apurahahakemuksia arvioi suuri joukko Suomen parhaita lääketieteellisen tutkimuksen asiantuntijoita. Suurstipendien saajat valitaan asiantuntijaryhmissä. Suurstipendien toivotaan helpottavan tutkijaryhmän työtä kahden vuoden ajan niin, että sen jäsenet voivat keskittyä tutkimustyöhön alituisen varainhankinnan asemesta.

Apurahoja vuodesta 1950 lähtien

Syöpäjärjestöt ovat myöntäneet vuodesta 1950 lähtien yli 5 000 apurahaa, jotka ovat jakautuneet sadoille tutkijoille.

PDF-tiedostoSyöpäjärjestöjen apurahaluettelo 1950-2012 (779 kB)
PDF-tiedostoSyöpäjärjestöjen myöntämät apurahat 1950-2012 (317 kB)
Allan Tiitan koostamasta raportista selviää, miten apurahat ovat määrällisesti jakautuneet eri käyttötarkoituksiin, miten niiden määrä on kehittynyt vuosien aikana ja ketkä ovat saaneet eniten Syöpäjärjestöjen apurahoja. Syöpäjärjestöjen julkaisuja 2013.